5 mituri despre copii și stomatologie

1. Copiii nu trebuie duși la stomatolog decât după ce le ies dinții „buni” (definitivi/permanenți).

Dinții de lapte prezintă aceeași structură ca și dinții definitivi, adică au inclusiv nerv. Prin urmare, o carie care ajunge să afecteze nervul unui dinte de lapte va da aceeași durere care apare și la adulți. Mergând pe aceeași linie, o carie la dinții de lapte se poate complica la fel ca și la un dinte definitiv, pană la apariția unui abces. De asemenea, foarte important de menționat este faptul că afecțiunile dinților de lapte și în special netratarea lor duc la probleme ale dinților definitivi. 

2. Cu cât ies mai repede dinții, cu atât se vor caria mai repede.

Această afirmație este complet eronată deoarece dinții nu se cariază in contact cu aerul sau cu mediul din gura copiilor. Dinții se cariază din cauza:

• Lipsei unei igiene dentare sau existența unei igiene dentare precare.
• Lipsei preocupării pentru sănătatea dinților, mai precis absența de la controalele periodice din cabinetul medicului stomatolog, necesare o data la 6 luni.
• Existenței unei alimentații dezechilibrate: absența fructelor, legumelor, cerealelor etc și prezența în majoritate a dulciurilor sau altor forme de carbohidrati.
• Existenței unor boli sistemice cu influență asupra dinților(boli cu reflux gastro-esofagian, boli care presupun tratamente cu radiații sau chimioterapie).
• Defecte de structură a dinților. Aceste defecte apar de la erupția dinților pe arcadă, nu ulterior. Sunt defecte de formare a structurii dinților.

 

3. Copilul meu se spală singur pe dinți.

Sigur că este o mândrie pentru orice părinte să vadă orice mică evoluție în comportamentul copilului. Cu toate acestea, acțiunile lui încă trebuie verificate și trebuie să ne asigurăm că ce face, face corect.
În ceea ce privește periajul dentar, unii copii pot fi destul de dibaci în mânuirea periuței dentare înca de la 3 ani. Asta nu inseamnă că ei execută un periaj corect și nu trebuie lăsați nesupravegheați. Chiar dacă vor fi încăpățânați și nu vor să mai lase părinții să îi ajute, este de datoria părinților să creeze diferite jocuri și povești pentru a-i determina pe micuți să accepte ajutorul lor.
Periajul copiilor trebuie să arate în felul următor:

• Pană în vârsta de 3-4 ani periajul se face de un adult (chiar dacă se joacă și cei mici cu periuța pe dinți).
• După vârsta de 4 ani și pană în 6-7 ani periajul se face de către copil sub supravegherea unui adult. Pe langă periaj se introduce în igiena dentară și ața dentară și apa de gură sau dușul bucal.
• După vârsta de 7 ani periajul se face de către copil și se verifică la sfârșit de către adult. Dacă periajul este incorect făcut se va reface de către copil, singur sau cu ajutorul adultului.

 

4. Copiii pot să poarte aparate ortodontice doar după ce li se schimbă toți dinții.

O anomalie dentară se poate corecta încă din timpul existenței unei dentiții mixte (prezența în gură atat a dinților de lapte, cât și a celor definitivi). Chiar dacă nu se va rezolva complet în stadiu de dentiție mixtă, tratamentul va dura mai puțin. Cu cât este mai repede inițiat tratamentul ortodontic, cu atât este mai ușor de efectuat. La vârste mai mici dinții au o mobilitate mai mare, iar osul este mai elastic, deci își vor schimba poziția mai ușor, făcând astfel tratamentul ortodontic mai facil.

5. Fluorul din pasta de dinți afectează sănătatea copiilor.

Fluorul din pastele de dinți nu afectează în niciun fel sănătatea copiilor. El este în cantități foarte mici în pastele de dinți. Pastele de dinți pentru copiii sub 3 ani nu conțin fluor tocmai pentru că aceștia înghit pasta de dinți. O dată cu creșterea grupei de vârstă crește și cantitatea de fluor din pastele de dinți.
S-a demonstrat totuși că atât copiii care folosesc paste de dinți cu fluor, cât și cei care folosesc paste de dinți fără fluor pot dezvolta carii. Așadar, fluorul din pasta de dinți nu dă o asigurare totala împotriva cariilor. În acest caz, este important de știut că persoanele care vor să folosescă numai paste de dinți fără fluor de-a lungul vieții nu înseamnă că vor avea mai multe carii față de cei care folosesc paste cu fluor.