Aparatul metalic vs. aparatele ortodontice estetice

Aparatul ortodontic metalic sau aparatul clasic este primul care vine în minte tuturor când vorbim de un tratament ortodontic. Este aparatul care se folosește de cel mai mult timp în tratarea anomaliilor ortodontice. Structura și modalitățile de folosire a aparatului metalic au evoluat de-a lungul timpului.

Cu toate acestea, de-a lungul timpului el a pierdut teren în detrimentul aparatelor ortodontice estetice. Pentru a face mai ușor de purtat aparatele ortodontice, din punct de vedere vizual, au apărut și aparatele ortodontice estetice. În aceasta categorie de aparate ortodontice sunt incluse aparatele cu brakeți din ceramică, din safir sau aparatele care se lipesc pe interiorul dinților.
Utilizarea acestor aparate ortodontice se face în cazul pacienților care nu se simt confortabil să poarte un aparat ortodontic metalic.
Este de datoria medicului să-i explice variantele de tratament pacientului, dar și avantajele și dezavantajele ce vin odată cu alegerea tipului de aparat ortodontic. Aparatul metalic este cel mai vechi aparat, având astfel o mare notorietate pe piață. Este foarte bine studiat și pus la punct. Din acest motiv, aparatul ortodontic metalic este cel cu care se obțin cel mai repede rezultatele în tratamentul ortodontic. Are ca avantaj și faptul că el poate fi aplicat în toate tipurile de anomalii ortodontice care se tratează cu aparat fix. Din punct de vedere financiar, aparatul metalic presupune cele mai mici costuri deoarece are componente simple, din materiale uzuale, iar tehnica aplicării este una comoda pentru orice ortodont. Celelalte aparate ortodontice presupun costuri mai mari din cauza materialelor din care sunt fabricate, din cauza faptului că presupun o aplicare mai complicată.
Există situații în care aceste aparate ortodontice estetice nu pot fi folosite. Desi au o estetica foarte bună comparativ cu aparatul ortodontic metalic, ceea ce pentru mulți este esențial, aparatele estetice prezintă alte dezavantaje:

 

  • Aparatul lingual, care se aplică pe fața interioară a dinților, este foarte greu de suportat de unii pacienți din cauza faptului că vin în contact continuu cu limba, ceea ce poate fi un lucru deranjant. De asemenea poate îngreuna procesul de masticație.
  • Aparatele din safir sau ceramică se pot colora de la diferitele alimente sau băuturi pe care le consumă pacientul.
  • Aparatul Invisalign care folosește gutierele ortodontice trebuie scos la fiecare masă și aplicat după. Dacă se uită aplicarea gutierelor, acest lucru poate perturba evoluția tratamentului ortodontic.
Desi este considerat un aparat „urât” sau inestetic, în ultima perioadă se poate observa o revenire la modă a aparatului metalic. El este preferat mai mult de copii și datorită faptului că sunt influențați de colegii sau prietenii care au și ei aparat ortodontic metalic.
Aparatul metalic este practic cel mai eficient tip de aparat ortodontic. Cu el se obțin cele mai bune rezultate într-un timp mai scurt fața de celelalte aparate ortodontice. Este cea mai bună soluție pentru un tratament ușor, comod și accesibil din punct de vedere financiar.