Evoluția cariilor la dinții temporari

Dintii temporari au aceeasi structura ca si dintii definitivi si prin urmare pot suferi de aceleasi afectiuni. 

Caria la dintii temporari avanseaza mult mai repede in comparatie cu dintii definitivi. Aparitia cariei la dintii de lapte poate avea mai multe cauze: igiena incorecta, lipsa igienei orale, alimentatie dezechilibrata, lipsa controaleleor stomatologice, boli generale cu afectarea dintilor etc. 

In stadiu incipient caria are un tratament simplu din punct de vedere terapeutic si cu minime costuri. Mai mult, surprinsa in stadiu incipient, si pentru copil este usor tratamentul cariei, deoarece nu necesita manopere complexe. Tratamentul consta in curatarea cariei si obturarea cavitatii obtinuta in urma curatarii acesteia. 

O carie simpla netratata la timp poate insa evolua spre o carie mai adanca, care poate da dureri, iar mai apoi evolueaza pana ajunge sa intereseze si nervul, mergand pana la aparitia abcesului. Etapele de evolutie ale cariei sunt: carie superficiala – carie medie – carie profunda – carie cu afectarea partiala a nervului – carie cu afectarea totala a nervului. Fiecare etapa din evolutia cariei necesita tratament diferit. Cu cat evolueaza mai mult, cu atat tratamentul este mai complex, necesita mai multe sedinte si cel mai important este faptul ca se pierde mai mult tesut dentar. 

Un dinte care a fost afectat de o carie mare(in suprafata sau in profunzime) este mai susceptibil unei fracturi. De aceea el trebuie protejat de pacient, iar de catre medic trebuie tratat cat mai bine, uneori restaurat cu ajutorul coroanelor dentare pentru a ii oferi rezistenta mai mare. 

In cazul in care in urma evolutiei cariei este necesar tratament endodontic(scoaterea nervului) este foarte important de stiu ca acest tratament nu afecteaza cu nimic dintii definitivi care urmeaza sa inlocuiasca dintii temporari fara nerv. Fiecare dinte, atat temporar, cat si definitiv, are nervul lui. 

Cariile mici si medii se trateaza prin simpla curatare a tesutului afectat de carie si apoi aplicarea obturatiei in cavitatea ramasa. Cariile profunde au in parte acelasi tratament. Difera prin faptul ca sub obturatie se mai aplica un material prin care sa se protejeze nervul.

Cariile care ajung sa afecteze nervul partial sau total necesita si un tratament al acestuia. In cazul in care nervul nu este afectat in totalitate(nu a aparut durerea sau abcesul) tratamentul se face prin indepartarea partiala a nervului(doar nervul de la nivelul coroanei), se aplica un material pentru a pastra nervul de la nivelul radacinii si apoi obturatia. Aceasta manopera se numeste pulpotomie. In cazul in care este afectat nervul in totalitate(apare durere si uneori abcesul) se indica indepartarea totala a nervului pentru a putea trata corect dintele. Dupa ce se indeparteaza total nervul din interiul dintelui(atat din coroana, cat si de pe canalele radiculare), se spala riguros dintele, apoi se aplica obturatia de la nivel radicular si obturatia de la nivel coronar. 

In stadiul in care o carie ajunge sa afecteze nervul pana in stadiul in care sa apara si abcesul, se impune un tratament de urgenta. Odata aparut un abces, acesta nu se va vindeca pana cand dintele nu va fi tratat corect. Abcesul este o complicatie a unei carii dentare care poate sa afecteze dintele implicat, dintele care urmeaza sa iasa in locul lui, osul din jurul dintelui si intreg organismul daca nu este tratat la timp. Abcesul este o infectie care nu este localizata. Daca sta foarte mult timp fara sa fie tratat, continutul abcesului intra in circulatia sanguina si poate ajunge la toate organele. 

In concluzie, trebuie retinut ca in stadiu incipient este cel mai usor de tratat o carie, atat din punct de vedere medical, din punct de vedere financiar dar si din punct de vedere al receptivitatii si cooperarii copilului.