Poate tratamentul ortodontic să dea greș? Despre factorii care influențează reușita!

În urmă cu câțiva ani, aparatele dentare erau purtate doar de copii și, cel mult, de adolescenți. Adulții nu erau ținta tratamentelor ortodontice pentru că se considera că, după vârsta de 20 de ani, dinții nu mai pot fi îndreptați. Acum, tot mai mulți adulți poartă aparate dentare, graţie tehnologiei care a avansat atât de tare, încât vârsta nu mai este un impediment în obținerea unui zâmbet perfect și a unei mușcături corecte. Da, dinții pot fi îndreptați chiar și la 40 de ani, pentru că osul este în continuare elastic, iar un ortodont bun va ști ce are de făcut pentru ca tratamentul să aibă rezultatele dorite. Există însă factori care pot să influenteze reușita? Răspunsul îl aflăm de la specialiștii Dentiq – Atelier de Zâmbete.

Aparatul dentar are cele mai bune și rapide rezultate în cazul copiilor și al tinerilor. Vorbim despre aparatele fixe, care se montează după apariția dentiției definitive, nu despre cele mobile care se poartă doar de către copii. Cu cât se înaintează în vârstă, cu atât tratamentul va dura mai mult. Asta nu înseamnă că aparatul nu este eficient, ci doar că perioada în care trebuie purtat este mai lungă. Chiar și așa, în foarte puține cazuri, doar acolo unde situația este foarte complicată, este nevoie ca tratamentul să fie prelungit mai mult de 2 ani. În general, aparatul dentar are rezultate după aproape 18 luni de purtare.

“Avantajul” adulților ar fi că sunt mai bine motivați să respecte sfaturile ortodontului, fiind conștienți că disponibilitatea lor de a colabora cu specialistul este un factor important în atingerea obiectivelor, în cel mai scurt timp posibil. De exemplu, amânarea sau anularea consultațiilor periodice stabilite de către medic duce la întârzierea tratamentului și chiar la ineficiența acestuia, deoarece programările sunt făcute dupa un plan bine stabilit de către ortodont.

Un alt factor care poate influența reușita tratamentului ortodontic este starea generală a dinților, a structurilor de sprijin a acestora, precum şi a musculaturii faciale şi a articulaţiei temporo-mandibulare. Ortodontul va decide, însă, dacă aparatul dentar va fi eficient, în urma unui consult în care va analiza toate aceste aspecte, precum și radiografiile pe care ți le va solicita înainte de începerea tratamentului.

De asemenea, este important ca igiena să fie foarte riguroasă pentru că aparatul dentar reține resturile alimentare care, în timp, favorizează apariția cariilor. Drept urmare, curățarea dinților trebuie să includă obligatoriu ața dentară, dușul bucal și periuța interdentară. Atenție, rezultatele trebuie întreținute și după purtarea aparatului dentar. Mai exact, după scoaterea acestuia, urmează perioada de contenție, în care ortodontul va monta pe spatele dinților un suport-sârmă ce are rolul de a menține poziția actuală a dinților sau îți va da gutiere de contenție pe care să le porți pe timpul nopții. Perioada în care va trebui să porți aceste accesorii este stabilită de medic, în funcție de organismul fiecărei persoane. Dacă nu respecți întocmai instrucțiunile, riști ca dinții să revină în poziția inițială. Așadar, totul va fi în zadar.

Specialiștii Dentiq spun că sunt foarte puține cazurile în care un tratament ortodontic nu dă rezultate, iar în cea mai mare parte ține de comportamentul pacientului, dacă respectă sau nu instrucțiunile date de medic. Oricât de complicată ți s-ar părea că poate fi îndreptarea dinților tăi și obținerea unei mușcături corecte, nu ezita să mergi la un control. Experiența și pregătirea medicului ortodont își va spune cuvântul și cu siguranță va găsi o rezolvare. Așadar, nu refuza ocazia de a avea, în sfârșit, dantura pe care ți-o dorești!