Igienizarea în cabinetul de medicină dentară

Igienizarea realizata in cabinetul de medicina dentara este o procedura formata din mai multe acte terapeutice (detartraj, periaj profesional, air-flow si fluorizare) si este recomandat sa se faca o data la 6 luni o data cu un control periodic.

Detartrajul se realizeaza cu ultrasunete si are rolul de a indeparta depozitele de tartru de pe suprafetele dintilor, atat sub, cat si supragingival. Periajul profesional se realizeaza cu periute rotative, la turatii mai mari decat periutele electrice folosite acasa. De asemenea se foloseste si o pasta usor mai abraziva in comparatie cu pastele uzuale. El are rolul de a indeparta resturile alimentare de pe suprafata dintilor si vine in completarea detartrajului. Air-flow-ul este un procedeu ce se realizeaza cu un aparat prin care se pulverizeaza un jet puternic cu aer, apa si un ameste cu bicarbonat de sodiu. Aceasta are rolul de a curata suprafetele interdentare unde periuta nu are acces si coloratiile de la nivelul smaltului depuse de-a lungul timpului. Air-flow-ul sau profijet-ul aduce dintii la albul lor natural. Fluorizarea presupune aplicarea unor geluri profesionale cu fluor cu ajutor unor gutiere. Gelul este lasat in contact cu dintii timp de 2-3 minute. Dupa o sedinta de igienizare pacientul are cateva restrictii :

  • nu bea si nu mananca 30 de minute
  • Cel putin 4 ore nu fumeaza si nu consuma alimente sau bauturi care pot colora dintii (cafea, cola, vin rosu, afine, morcovi, etc) 

          Sedinta de igienizare sau profilaxie periodica are rolul de a curata perfect dintii, spatiile interdentare si gingiile, iar acasa pacientul are misiunea de a mentine aceasta curatare. Astfel la 6 luni se verifica corectitudinea periajului de acasa si se corecteaza deficientele pe care le are. 

          Totodata, in urma indepartarii depunerilor de pe dintii se pot descoperii cariile in stadiul lor incipient. Astfel tratamentul lor este minim invaziv si cu un cost minim. Descoperirea din timp a cariilor elimina aparitia durerilor sau a altor complicatii produse de acestea. 

          Igienizarea efectuata in cabinetul dentar este net superioara ca si rezultate fata de igiena care se realizeaza acasa de catre pacient.

          Trebuie stiut ca nici unul dintre procedeele incluse in igienizarea profesionala nu afecteaza si nu produce nici un fel de uzura, fisuri sau alte daune la nivelul smaltului sau a dintelui in general. Igienizarea nu determina o sensibilitate a dintilor. In urma realizarii profilaxiei poate aparea sensibilitatea dintilor, dar aceasta este cauzata de faptul ca dintii sunt „dezgoliti” in urma indepartarii depozitelor de tartru de pe suprafata lor. Cand tartru este depus pe suprafetele dintilor, acesta „protejeaza” dinti, variatiile de temperaturi sau aciditatea alimentelor nu mai vin in contact direct cu dintii, ci ajung intai la tartru. 

          Daca tartru nu este indepartat cel putin o data pe an de pe suprafata dintilor, acesta produce de-a lungul timpului demineralizare la nivelul smaltului. Demineralizarea smaltului duce la aparitia unor abraziuni in urma detartrajului. Smaltul demineralizat este mult mai susceptibil la atacul acizilor si la aparitia cariilor. Nu in ultimul rand un smalt demineralizat, slabit, este mult mai sensibil la variatiile de temperaturi din alimente, bauturi sau din atmosfera.