Sigilările dentare – metoda de preventie

Sigilarile sunt considerate o metoda moderna de preventie in domeniul stomatologic. Cu toate acestea trebuie stiut ca aceasta metoda a inceput sa fie folosita, cercetata si perfectionata incepand cu 1905.

In Romania sigilarea dintilor este o metoda destul de recent acceptata de parinti. Este posibil ca reticenta parintilot vizavi de sigilarea dintilor sa fie cauzata de faptul ca nu sunt informati asupra acestei proceduri. In urma primirii informatiilor suficiente si a explicatiilor satisfacatoare, parintii devin mult mai deschisi la aplicarea sigilarilor. 

Practic, sigilarea dentara este o metoda de prevenire a aparitiei cariei dentare sau a stoparii evolutiei ei, daca este surprinsa in stadiu initial de coloratie. Procedeul de sigilare dentara presupune aplicarea materialului de sigilare(sigilant) in santurile si fosetele de pe suprafata orizontala(ocluzala) a maselelor. Prin sigilarea santurilor si fosetelor se reduce retentivitatea(adancimea) acestora astfel incat la nivelul lor sa nu se mai poata pastra resturile alimentare. Daca la nivelul acestor santuri raman resturi alimentare, din cauza adancimii si formei lor, santurile nu pot fi complet curatate la un simplu periaj. Ca urmare resturile alimentare se descompun in acizi, care vor ataca smaltul din profunzimea santurilor dentare, ducand astfel la aparitia cariilor. 

Sigilarea dintilor este:

  • O metoda noninvaziva de tratament
  • Se realizeaza cu materiale de restaurare de lunga durata numite sigilanti
  • Se efectueaza doar pe molari (masele) permanente si temporare si pe premolari
  • Se verifica la controlul periodic cand, la nevoie, se refac. Astfel, sigilarile au o durata de viata foarte lunga daca se respecta indicatiile medicului
  • Se aplica pe dintii integri sau pe dintii cu marmoratii(usoare coloratii ale smaltului) 
  • Exista doua tipuri de sigilari: simple – realizate pe dintii integri si largite – realizate pe dintii cu marmoratii.

O conditie esentiala pentru realizarea sigilarii unui dinte este ca acesta sa fie complet erupt de sub gingie, pentru a se putea realiza o izolare corespunzatoare a acestuia, astfel incat sa nu patrunda saliva pe sub sigilare.

Sigilarea simpla presupune doar periajul dintelui si aplicarea sigilantului in santurile si fosetele dintelui. Ea se realizeaza pe dintii neafectati de carie.

Sigilarea largita se face pe dintii care prezinta carii incipiente(marmoratii). Procedura de sigilare largita presupune curatarea coloratiilor din smaltul dentar, urmata de aplicarea sigilantului in santurile si fosetele de pe suprafata dintelui.