Cariile la copii

Cauze și tratament

Cariile dentare la copii:

Cariile dinţilor temporari se tratează diferit faţă de cariile dinţilor definitivi. Din punct de vedere al profunzimii ele pot fi superficiale, medii sau profunde şi în funcţie de asta se alege tratamentul corect.

Cauzele aparitiei cariilor dentare la copii:

Dieta bogată în zahăr poate contribui la apariția cariei dentare întrucât nu există timp suficient între mese astfel încât dinții să se recupereze în urma placii acide formate.

Adormirea cu biberon cu lapte, suc sau altă băutură, lapte de sân (caria de biberon). Astfel, dinții vor fi acoperiți de zaharurile naturale conținute de lichide (lactoză, fructoză), care, în schimb, pot forma placa bacteriană.

Igiena orală incorectă sau inexistentă. Igiena orală începe de la naștere: gingiile bebelușului trebuie masate cu o compresă sterilă umezită și, odată ce primii dinți încep să erupă, acestia pot fi curațați cu o periuță special concepută pentru cei mai mici dintre noi, cu peri de silicon.

Tratamentul cariilor dentare

Cariile superficiale – se localizează la nivelul smalţului şi se tratează prin obturații simple prin care se reface smalţul ce a fost îndepărtat în urmă curăţării cariei.

Cariile mediipe lângă refacerea smalţului mai au nevoie şi de protejarea şi întărirea peretelui de dentină ce rămâne expus în urmă curăţării cariei. Stratul de dentină este cel care separă nervul dintelui de cavitatea rămasă după curăţarea cariei, deci pentru a proteja nervul şi a preveni apariţia durerii şi afectarea nervului, dentină trebuie să fie protejată şi ajutat cu un material numit baza ce ajută la îngroşarea peretelui de dentina prin depunerea de calciu şi fluor.

Cariilor profunde in cazul lor tratamentul corect este numit pulpotomie şi reprezintă  practic îndepărtarea nervului de la nivelul coroanei pentru a reuşi curăţarea corectă şi completă a dintelui de carie. Restaurarea dintelui se face cu pastă mumifiantă în interiorul  dintelui, iar coroana se reface cu material obişnuit deobturatie.

Sfatul medicului – cea mai bună opțiune o reprezintă prevenția

Copilul trebuie adus la primul control stomatologic imediat după apariţia primului dinte, sau cel târziu la vârsta de 1 an.

Apoi, la fiecare 6 luni se recomandă controlul periodic.

Acasă, rutina igienizării orale trebuie menţinută zilnic.

Alimentaţia este foarte importantă pentru formarea şi dezvoltarea dinţilor.

Formular de programare: