Tratamentul endodontic

Există şi se face şi la copii

Tratamentul endodontic presupune curăţarea dintelui complet de carie, scoaterea nervului de la nivelul canalelor radiculare, curăţarea, spălarea şi uscarea canalelor, urmând apoi aplicarea obturaţiei de canal şi a obturaţiei coronare. Acest tratament se face pentru a salva un dinte de lapte, pentru a îl păstra pe arcadă până când el se va schimbă singur şi pentru a preveni apariţia unor complicaţii

Tratamentul endodontic la copii

Tratamentul endodontic există şi se face şi la copii. Un dinte de lapte poate avea nevoie de tratament endodontic dacă: are o carie care a evoluat şi a ajuns la nerv, în cazul unor traumatisme.

În cazul dinților temporari îndepărtarea nervului nu va influenta în niciun fel dintele definitiv pe care-l va înlocui. Fiecare dinte are nervul lui.

Obturația de canal în cazul dinților temporari (sau „de lapte”) se realizează cu materiale speciale deoarece rădăcina acestor dinți începe sa se reabsoarbă în momentul schimbării, iar materialele cu care se face obturația de canal trebuie sa se reabsoarbă la rândul lor.

Când ajunge o carie să doară?

Există trei tipuri de carii:

  • Caria superficiala – afectează doar smalțul
  • Caria medie – afectează smalțul și dentina
  • Caria profundă – afectează smalțul, dentina și nervul

Atunci când ajunge să depășească stratul de dentina și afectează (parțial sau total) nervul. Dacă o carie profundă rămâne netratata ea poate conduce la complicații precum necroza, gangrena sau chiar abcesul.

În cazul unui abces, poate fi necesară ședință intermediară de tratament în care, după ce canalele au fost curățate și spălate la nivelul lor, se lasă un preparat cu calciu și antibiotic pentru eliminarea microbilor care au provocat abcesul.

Ce vor să știe pacienții despre tratamentul ortodontic la copii:

Ce presupune tratamentul endodontic / tratament de canal sau obturația de canal?

De ce se face tratamentul endodontic și când au nevoie de acest tratament?

Cum se face tratamentul endodontic și dacă este suficientă o singură ședință de tratament?

Ce efecte are tratamentul endodontic asupra dinților (de „lapte” sau definitivi)?

Formular de programare: