Tratamentul ortodontic

Importanța aparatului dentar

Importanța aparatului dentar

Aparatul dentar este un dispozitiv medical folosit în stomatologie pentru a aduce poziția dinților și mușcătura unui pacient cat mai aproape de ideal. Se folosește pentru a îmbunătății atât estetica, cât și funcționalitatea dinților și a articulației maxilarelor.

Aparatele dentare se mai pot folosi pentru a dezobișnui micii pacienți de diferite obiceiuri vicioase (sugerea degetului, a suzetei sau a limbii).

Principalele categorii de aparate dentare

Aparatele dentare cel mai frecvent folosite se împart în 2 mari categorii: aparate dentare fixe și aparate dentare mobile.

Aparatele dentare mobile se folosesc la copiii doar cu dinți de lapte sau la cei cu dentiție mixtă.

Aparatele fixe sunt aparatele care se fixează cu ajutorul unor elemente numite brackeți pe fiecare dinte. La rândul lor, aparatele dentare fixe pot fi de mai multe feluri: metalice, din ceramică sau din safir. Iar ca poziționare pe dinți, ele pot fi vizibile (poziționate pe fața exterioară a dinților) sau invizibile (poziționate pe partea interioară a dinților). De ultimă generație sunt aparatele dentare încadrate la categoria celor fixe, dar care se prezintă sub forma unor gutiere (invisalign).

Recomandăm părinţilor să efectueze o evaluare ortodontică în jurul vârstei de 7 ani. Astfel, medicul specialist ortodont poate identifica potenţialele probleme de erupţie a dinţilor definitivi precum şi de dezvoltare a arcadelor dentare şi a oaselor feței.

Medicul specialist ortodont examinează:

Dezvoltarea adecvată a maxilarelor

Dintii malpozitionati (ectopici)

Ritmul si secventă de eruptie a dintilor definitivi

Dizarmonii ocluzale (ale muscaturii)

O igienă dentară precară

Încrederea micutului în zâmbetul său

Care este procedura prin care se decide necesitatea purtarii unui aparat dentar

Decizia de montare a unui aparat dentar se ia în urma consulta’iei la un medic ortodont. Acesta recomanda pacientului un set de investigatii (poze, radiografii, modele de studiu), iar în urma măsuratorilor efectuate pe acestea și a consultației clinice, pacientului i se prezintă tipurile de aparate dentare care se pretează nevoilor lui.

Pacientul poate alege în funcție de diverse criterii aparatul dentar pe care îl doreste, dintre cele recomandate de medicul ortodont. Alegerea aparatului dentar optim pentru pacient se va face întotdeauna întâi de medicul ortodont, iar dacă situația permite pacientul își poate exprima ulterior preferințele.

Tratamentul ortodontic poate include:

Brackets pentru ancorarea aparatelor ortodontice fixe sau mobile

Elastice pentru a ghida corecţia muscăturii

Aparate dentare fixe sau mobile pentru antrenarea muşchilor oro-faciali.

Dispozitiv peri-cranian cu ajutorul căruia sunt aplicate forţe ce ghidează şi corectează creşterea fetei şi a maxilarelor.

Ce măsuri de precauție/îngrijiri speciale ar trebui să aibă în vedere purtătorii de aparate dentare?

După montarea unui aparat dentar există câteva limitări în ceea ce privește dieta zilnică. Din punct de vedere alimentar este indicat să se evite alimentele lipicioase, fibroase sau cele foarte dure care pot rămâne blocate între elementele aparatului dentar sau pot duce la desprinderea lor de pe dinți.

Nu se recomanda de asemenea, consumul în cantități mari a băuturilor sau alimentelor colorate pentru a nu apărea colorații inestetice la limita dintre dinți și aparat.

Din punct de vedere al igienei: este obligatorie folosirea unui duș bucal, a aței dentare sau a periuțelor interdentare pentru curățarea spațiilor dintre elementele aparatului dentar, cât și a celor dintre dinți și aparat.

O alta contraindicație pentru purtătorii de aparat este evitarea sporturilor de contact sau protejarea cu ajutorul gutierelor.

Formular de programare: